Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

30 Δεκεμβρίου 2012

Μηλόπιτα - Βασιλόπιτα!

Άρωμα μήλου, κανέλας και γαρίφαλου... στο τραπέζι μας!
Είναι μια πολύ καλή ιδέα και για Βασιλόπιτα! 
Δεν θα μείνει... ούτε ψίχουλο!

Υλικά:
200 γρ. βιτάμ
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3 αυγά
5 μήλα κόκκινα
1/2 ποτηράκι του λικέρ  κονιάκ
1 βανίλια
1 κουταλιά σούπας κανέλα
1/2 κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο
1 χούφτα σταφίδες ξανθές
1 χούφτα καρύδια τριμμένα
Εκτέλεση:
Λιώνουμε το βιτάμ σε κατσαρολάκι και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και σταδιακά προσθέτουμε το λιωμένο μείγμα βιτάμ-ζάχαρης, τα αυγά χτυπημένα,

 τα μήλα κομμένα σε μικρά κομματάκια, το κονιάκ, τη βανίλια, την κανέλα, το γαρίφαλο, τις σταφίδες και τέλος τα καρύδια, ενώ ανακατεύουμε απαλά, ώσπου να γίνει ένα ομοιόμορφος παχύρευστος χυλός.


Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα μικρό στρογγυλό ταψάκι, ρίχνουμε το μείγμα μέσα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει.
 Όταν ψηθεί, αφήνουμε να κρυώσει, αφαιρούμε προσεκτικά το αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε σε πιατέλα.
Η μηλόπιτά μας είναι έτοιμη, ψημένη, λαχταριστή!

Καλή επιτυχία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: